Smeštaj na Paliću

PalićPalić je gradsko naselje u Subotici u Severnobačkom okrugu. U neposrednoj blizini naselja, nalazi se zaštićeno područje – Park prirode Palić, koji obuhvata okolinu Palićkog i Krvavog jezera, Veliki park i Zoološki vrt.

Palić je izuzetno značajan turistički centar Vojvodine, čemu najviše doprinosi Palićko jezero. Jezero je eolskog porekla i predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Ovaj kraj je najzanimljiviji kupačima, ali nudi i druge vidove odmora i zabave.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

PalićObala ovog jezera bogata je peščanim sprudovima, koji je čine izuzetno privlačnom, a staze za bicikliste i poligoni za učenje vožnje obogaćuju ponudu koju ima ovaj kraj. Samo jezero je vrlo bogato ribom, pa eto prilike da uživaju i oni koji vole pecanje. Kako je blato sa ovog podneblja bogato mineralima, te ima blagotvorna i lekovita svojstva, postoji mogućnost za lečenje i oporavak, ali i opuštanje u mineralnoj vodi čija temperatura iznosi oko 25°C. Takođe, odmor možete upotpuniti i ukoliko odete u obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture ili foto-safari, a možete uživati i u čuvenom Zoološkom vrtu.

Foto-aparat će vam svakako biti potreban i ukoliko samo krenete u šetnju po Paliću. Sa završetkom gradnje Gradske kuće u Subotici 1912. godine, otvoreno je i novoizgrađeno kupalište sa objektima po kojima se Palić i danas prepoznaje i koje ćete sigurno imati bilo na fotografijama koje napravite, bilo na suvenirima koje možete kupiti. Vodotoranj, Velika terasa, ženski i muški štrand su definitivno neki od njih.

U svojoj šetnji obratite pažnju na Spomen česmu, koja je izgrađena upravo u čast završetka izgradnje objekata na Paliću i Gradske kuće u Subotici. Nikako ne smete propustiti ni pomenutu Veliku terasu koja je najznačajniji objekat na Paliću, izgrađen u stilu secesije, ali ni Palićki vodotoranj, koji je definitivno bio i ostao simbol Palića.

U samom srcu Velikog parka nalazi se impresivna Letnja pozornica, a pažnju će vam sigurno privući i Muzički paviljon, koji je tokom svog postojanja od sto godina zadržao originalan oblik i funkciju. Tajanstvena vila subotičkog industrijalca Vilima Konena, takođe mami poglede turista, iako stoji sakrivena među borovima Velikog parka. A tu su i Bagojvar (Sovina kula) i vila Lujza, podignute u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, koji je poznati po tome što je 1880. godine pokrenuo prvu palićku olimpijadu i čiju bistu danas možete videti upravo pored Bagojvara.

Palić krije još mnogo drugih znamenitosti, atrakcija, mesta za provod i opuštanje, pa ne sumnjamo da ćete uživati u odmoru. A ukoliko želite da svoj odmor nastavite i nakon obilaska Palića, mi vam preporučujemo da odete i do Subotičke peščare, Ludoškog ili Omladinskog jezera i tako upotpunite svoju posetu ovom kraju.

Smeštaj na Paliću