Smeštaj u Sokobanji

SokobanjaPopločano mermerom, zavučeno pod visoke krošnje, u samom centru Sokobanje, prostire se šetalište koje krase kulturni i istorijski spomenici, od kojih neki datiraju još iz doba Rimljana. Naime, smatra se da je Sokobanja naselje rimskog porekla i da je njen prvobitni naziv Banja izveden iz reči balnea, odnosno kupalište. Mnogobrojni ostaci u vidu nakita, posuđa i alata potvrđuju to poreklo, a naročiti dokazi su upravo ostaci rimskih termi na mestu današnjeg Hamama.

Šta obići u Sokobanji

Svoj obilazak Sokobanje možete započeti upravo u samom centru, kod Hamama. Ovo Tursko kupatilo je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države.  Prekoputa njega, u svoj svojoj autentičnosti možete videti i Milošev konak, nekadašnju zgradu administracije Kneževine Srbije. Još u Miloševo vreme je banjska voda bila poslata na proveru u Beč i od tada Sokobanja zvanično postaje i lečilište. Ono što je, takođe, čini posebnom svakako su i njen geografski položaj i klimatski uslovi, sa specifičnom ružom vetrova, koji su pogodni za sve one koji imaju problema sa disanjem, ali pogoduju i za, kako kažu, oslobađanje od stresa.

SokobanjaUz samo šetalište nalazi se i centralni banjski park, a ako pak želite da pobegnete od gužve, tu je i park Banjica, duž koga protiče reka Moravica i sa sobom donosi prijatnost i spokoj. Ako govorimo o zabavi, tu su svakako i nezaobilazni Akva park, zatim Velnes centar, kao i mnogobrojni zabavni parkovi, kafići i restorani. Na samo 5km od centra Sokobanje nalazi se i planina Ozren, koja krije i jedan od najviših vodopada u Srbiji – Ripaljku, koja je ujedno i prvi spomenik prirode u našoj zemlji zaštićen od 1948. godine. Na Ozrenu se takođe nalaze i pulmološko – „Grudno” i oftalmološko – „Očno” lečilište, koje kada se posmatra iz ptičije perspektive izgleda kao oko u čijem se centru, kao zenica, nalazi Kamen ljubavi. Veruje se, a i legenda kaže, da treba zamisliti želju i dodirnuti ovaj kamen, ne bi li se ona i ispunila. U sklopu lečilišta „Grudno” nalazi se prostran park i mnogobrojni sportski tereni, kao i nekoliko restorana. Na povratku sa Ozrena, pored puta možete predahnuti na klupama okrenutim ka prelepoj panorami Sokobanje i uživati u pogledu i svežem vazduhu.

Ako ste avanturista, tu su i planina Rtanj, kao i nadaleko poznati Soko-grad. Zbog svog dominantnog kupastog oblika, mnogi kažu da Rtanj podseća na egipatske piramide, a pored neobjašnjivih pojava koje su se tu dešavale, ova planina poznata je i po bilju koje je zakonom zaštićeno, a od koga je svakako najpoznatiji tzv. Rtanjski čaj. Ukoliko planirate da se uputite ka Soko-gradu preporučujemo vam da obujete čizme, pripremite se za uspon i ako ste u mogućnosti, nađete vodiča za ovaj put. U blizini Soko-grada nalazi se i jedno od najposećenijih sokobanjskih izletišta – Lepterija, koja je prirodno blago najneobičnijih oblika, pa je samim tim s razlogom i zakonom zaštićena. Na Lepteriji se nalazi i Bogorodica u steni, koja je označena kao redak prirodni fenomen. Postoji i verovanje da na Veliki petak tu teče lekovita bela voda, pa se često na ovaj dan na ovom mestu pale sveće za zdravlje majki i dece.

Sokobanja – smeštaj