Smeštaj u Ulcinju, Baru, na Adi Bojani

Ulcinj

Ulcinj je najjužniji i jedan od najstarijih gradova na crnogorskoj obali, sa više od 2500 godina starom istorijom. Poznat po gostoljubivosti i prelepim peščanim plažama, ovaj grad godišnje ugosti veliki broj turista.

Stari grad Ulcinj predstavlja jednu od najatraktivnijih i najposećenijih lokacija ovog kraja. Sa zidovima visokim do 60 metara, Ulcinjski stari grad čuva tragove nekih od najstarijih civilizacija koje su živele na ovom području. U okviru ovog dela grada nalazi se i nekoliko trgova među kojima je najinteresantniji Trg robova, gde su gusari nekada dovodili i prodavali svoje robove. Veruje se i da je i španski pisac Migel de Servantes proveo 5 godina zarobljen u Ulcinju, te da je svoje poznato delo „Don Kihot” napisao baš za vreme zarobljeništva. Na Trgu robova nalazi se i Gradski muzej, kompleks koji se sastoji iz 3 zgrade: crkva-džamija iz 14. veka, Kula Balšića iz 12. veka i zgrada u kojoj se nalazi etnografska kolekcija. Pored bogatih kulturno-istorijskih spomenika, ovaj deo grada otkriće vam i neke od mnogobrojnih restorana, kafića i hotela.

Ukoliko želite na kupanje, ispred Starog grada nalazi se čuvena Mala plaža, koja je šetalištem spojena sa nekoliko kafića, barova i picerija u kojima možete potražiti osveženje. Nedaleko od nje nalazi se i Ženska plaža, za čiju se vodu bogatu sumporom veruje da leči neplodnost. Velika plaža je najduža na crnogorskoj obali – to je oko 12km duga peščana plaža, podeljena na veliki broj manjih plaža sa ležaljkama, suncobranima i barovima. Sama plaža, ali i morsko dno prekriveni su sitnim peskom koji ima veoma delotvorna zdravstvena svojstva, a more je u ovom kraju kristalno čisto.

Valdanos bay je stari ulcinjski zaliv, poznat po predivnoj kamenitoj plaži i starim stablima masline, od kojih neka broje čak preko 2000 godina. Divlja lepota ove uvale privlači ribolovce koji pecaju sa stena i ljubitelje ronjenja koji mogu da uživaju u podvodnom svetu, ali i ljubitelje arheologije, botanike, hajkere, kampere i mnoge druge. Do Starog Ulcinja može se samo ronjenjem, jer on predstavlja svojevrsnu crnogorsku Atlantidu. O ovom području pričaju se mnoge legende i priče, a za ruševine pod vodom verovalo se da su ostaci antičkog Ulcinja. Mrtvi grad Šas (Svač) i istoimeno jezero u blizini čuvaju mnoge tajne pod vodom i u ruševinama. Jezero Šas jedno je od najbogatijih jezera u Crnoj Gori, pa i u Evropi, kada su u pitanju vrste ptica. Danas je praistorijski grad Šas jedan od najpoznatijih „mrtvih gradova” i mesto interesovanja za mnoge istoričare i arheologe.

Ada BojanaOstrvo Ada Bojana trougaonog je oblika i nalazi se na ušću reke Bojane u more, 15km od Ulcinja, na granici sa Albanijom. Sa dve strane ga okružuje reka Bojana, a sa treće Jadransko more. Njena plaža je druga po veličini u Ulcinju i pogodna je za one koji vole nudizam. Za Adu Bojanu se kaže da je mesto koje izvlači negativne misli, samim tim što čitavim područjem vlada neobična tišina. U ovom kraju ćete naći i veliki broj ribljih restorana koji su u svakom trenutku spremni da posluže svežu domaću ribu i koji nude prelepu atmosferu.

Bar je poznat kao pomorska kapija Crne Gore, grad maslina i mesto koje je spoj modernog i tradicionalnog. Sam grad čine dva dela – Stari Bar i Novi Bar. Stari Bar je pravi arheološki muzej okružen voćnjacima i maslinjacima, dok je Novi Bar moderan deo grada sa modernim građevinama, širokim ulicama, peščanim plažama i pristaništem. Stari grad je nekada bio središte Bara i iako je sada napušten, u njemu se mogu videti ostaci više od 240 građevina. U novom delu Bara glavna istorijska znamenitost je dvorac kralja Nikole, sagrađen u 19. veku, a u kome se danas nalazi Zavičajni muzej sa arheološkim, istorijskim i etnografskim artefaktima. Bar je takođe poznat i po svojim mnogobrojnim maslinjacima. Ovde možete videti Staru maslinu na Mirovici, za koju se smatra da je jedna od najstarijih maslina u Evropi i koja još uvek daje plodove. Interesantna avantura je i ronjenje u barskom zalivu, jer ćete biti u prilici da vidite brodove koji su doživeli brodolom i ostali u moru – kao na primer brod kralja Nikole, austrijski torpedo brod ili nemački kruzer „Forverc”.

Bar

Smeštaj u Ulcinju, smeštaj u Baru, smeštaj na Adi Bojani

Foto: Albinfo, Bjørn Christian Tørrissen, Antidiskriminator CC BY-SA 3.0,