Smeštaj na Zlatiboru

Zlatibor Kraljevi konaci Planina i park prirode Zlatibor poznato je turističko odredište izuzetne lepote, bogato vodama, raznovrsnim životinjskim i biljnim svetom, a čist vazduh i povoljna geografska svojstava, dodatno doprinose tome da je upravo ovo mesto jedno od najatraktivnijih i najposećenijih u Srbiji.

Prostire se na tri opštine: Čajetina, koja je ujedno i administrativni centar Zlatibora, jedan deo opštine Užice i jedan manji deo opštine Nove Varoši. Smatra se da je naziv najverovatnije dobio po žutoj šišarki retke vrste belog bora, četinara pod zaštitom države, zbog koje ovo drvo deluje zlatasto.

Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do Crnogorskog i Dubrovačkog primorja, pa je, pored svoje velike posete i u letnjem i u zimskom periodu, često poznat i kao mesto za odmor i predah na dužem putu. Preko njega prelaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge, među kojima je i pruga Beograd-Bar.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

ZlatiborOvaj kraj je bogat turističkim atrakcijama i sigurno se nećete pokajati ako se ka njemu uputite. Svoj obilazak možete započeti šetnjom takozvanom „stazom zdravlja”, koja ide oko dva kilometara od centra Zlatibora do Šumatnog brda, odakle se pruža prelep pogled. Svoju šetnju možete produžiti i posetom Ski centru Tornik, koji predstavlja najveće skijalište u ovom kraju, udaljeno od turističkog centra Zlatibora oko 9 kilometara, bogato turistima i zimi i leti. Takođe, možete otići i malo dalje, do čuvene Stopića pećine, koja se nalazi na samo 19km od turističkog centra ili posetiti Vodopad u Gostilju i uživajte u prizoru obrušavanja vode sa 20m visoke krečnjačke litice. Možete posetiti i Prerast u Dobroselici, u narodu poznat još i kao Točkovička pećina ili Šupljica, ali i poznate vidikovace Gradina i Obadovo Brdo i uživati u pogledu. Ono što se izdvaja kao turistička atrakcija svakako je nadaleko čuvena Mokra Gora, živopisno planinsko selo, sa popularnom atrakcijom Šarganskom osmicom, Kusturičinim etno selom na Mećavniku i Kremnom poznatom po prorocima Tarabićima. Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte i jedno od najpoznatijih obeležja reke, a često se navodi i kao jedno od najfotografisanijih mesta. Specijalni rezervat prirode „Uvac” je prirodno dobro od izuzetnog značaja i ako ste u prilici idite u vožnju Uvcem i uživajte u prirodi.

Ukoliko volite muzeje, može vam se dopasti Muzej Staro selo Sirogojno, koji predstavlja muzej na otvorenom i svedoči o kulturi stanovanja pre više od 100 godina. Tu je i tematski park „El Paso City”, neobičan dvodelni park, kroz koji protiče reka i deli ga na dve celine, na američki i srpski deo, tako da ovo mesto predstavlja mesto susreta dve kulture. Dino park je naročito zanimljiv deci, ali i odraslima, jer krije: Avantura park, zip line, veštačku stenu, 6D bioskop, air soft, streličarstvo, kvadove za decu, poligon za rolere i trotinete, mini golf, tubing, pikado, fudbal itd. A od ove godine, na listu atrakcija upisala se i Gold Gondola, koja povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik i pruža posetiocima 25 minuta uživanja u neverovatnom pogledu na živopisne pejzaže Zlatibora.

Pozivamo vas da pročitate predlog za organizaciju 6 dana odmora za pamćenje na Zlatiboru:
Zlatibor – 6 dana odmora za pamćenje

Zlatibor – smeštaj