Smeštaj u Boki kotorskoj, Herceg Novom, Igalu, Tivtu, Kotoru

Boka kotorska

Boka je definisana položajem Bokokotorskog zaliva, koji se ubraja među najveće zalive na istočnim obalama Jadranskog mora, a domaćini vole da kažu da je to jedan od najlepših zaliva na celom svetu, pa se nećete pokajati ukoliko krenete u njegov obilazak.

Ukoliko se uputite ka Herceg Novom, sam grad će vas oduševiti, ali i biseri koje nudi njegova okolina. Uske ulice, kaldrmisani prolazi i šetalište, prijateljska atmosfera i čisto more, daju Herceg Novom šarm i eleganciju koji ga izdvajaju od drugih gradova na crnogorskom primorju. Ukoliko ste u ovom kraju nemojte propustiti da posetite i Mamulu, Plavu špilju, Gospu od Škrpljela i naravno, Perast. Mamula je malo nenaseljeno ostrvo na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Iako je funkcija tvrđave bila da štiti ulaz u zaliv, u vreme oba svetska rata na ovom ostrvu je bio zloglasni zatvor. Plava špilja je najlepša i najatraktivnija, i jedna od najinteresantnijih prirodnih tvorevina ove vrste. Tokom vedrih letnjih dana, sunčevi zraci se odbijaju o površinu mora i reflektuju u njenoj unutrašnjosti, dajući joj neku čudesnu nijansu plave boje, po čemu je i dobila svoje popularno ime. Perast je pored svoje lepote i neverovatnih ulica, poznat i kao mesto koje se nalazi neposredno uz Gospu od Škrpjela. Legenda kaže, da su, nakon što su pronašli Madoninu ikonu, lokalni mornari bacali kamen u vodu svaki put kad se vrate sa mora. Vremenom se toliko kamenja nagomilalo u vodi da je počelo da se stvara ostrvo.

Boka kotorskaNedaleko od Perasta nalazi se i mali, ali prelepo uređeni grad Kotor. Kotorski zaliv je jedan od najdubljih i najdužih zaliva Jadranskog mora, pa se i naziva najjužnijim fjordom Evrope. Ima veličanstvenu tvrđavu sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na čitav Bokokotorski zaliv. Poznat po velikim trgovima, uskim ulicama i visokim bedemima, Kotor je grad sa najbolje očuvanim srednjovekovnim centrom koji je još 1979. godine uvršten na Uneskovu listu svetske baštine. Kotorska tvrđava, tvrđava Svetog Ivana ili San Đovani, kako je još nazivaju, izgrađena je u 9. veku, a od tada je rušena i obnavljana mnogo puta. Trg od oružja je glavni i najveći trg u Starom gradu. Osim zgrade Arsenala, na trgu ima još nekoliko važnih građevina, poput Kule sa satom, koji se uzdiže naspram Glavnih gradskih vrata, koja predstavljaju jednu od tri kapije koje vode u Stari grad. U Starom gradu se nalazi i nekoliko verskih objekata, od kojih se izdvajaju Katedrala Svetog Tripuna, Crkva Svetog Nikole i Crkva Svetog Luke. A tu je i Pomorski muzej na Trgu bokeljske mornarice i čuveni Muzej mačaka, koji potvrđuje da je Kotor poznat i kao grad mačaka.

Tivat je najmlađi grad u Bokokotorskom zalivu, a od Kotora ga razdvaja planina Vrmac. Tivat je grad koji nema klasični centar, već je glavno mesto okupljanja Pine – gradsko šetalište, gde se možete prošetati uz more ili uživati u nekom od barova ili restorana. Nedostaju mu peščane i šljunkovite plaže, pa se radije uputite ka plažama u predgrađu ili na poluostrvu Luštica, gde se nalaze neke od najlepših plaža na Jadranu. U šetnji Tivtom posetite Gradski park, uređen na zemljištu plemićkih porodica iz Kotora 1982. godine, koji predstavlja pravu botaničku baštu. Selo Gornja Lastva, idilično je bokeljsko selo sa kamenim kućama i crkvom Svete Marije, a tu ćete naići i na stari mlin za masline koji još uvek radi. Smešteno na sunčanoj strani brda Vrmac, ovo selo krije predivan pogled na tivatski zaliv. Bjelila je skriveno mesto ovog kraja za koje se kaže da su ga zbog svoje lepote i mira oduvek voleli sanjari i umetnici. Jedinstveni ptičji rezervat Solila nalazi se između aerodroma Tivat i poluostrva Luštica i zaštićeno je područje od 2007. godine. Orintolozi kažu da su Tivatska solila jedino zaista sačuvano mesto, dok ih botaničari nazivaju kraljevstvom neobičnih biljaka. Najuži deo zaliva Boke se nalazi između dve tačke, a to su rt Verige i crkva Gospe od Snijega. Prema legendi, ovde su Peraštani razapeli velike i jake lance (verige) i na taj način sprečili prodor Turaka. Sa druge strane, postoji i istorijska priča o porodici Verigo, koje živela upravo na ovim prostorima, te je po njima mesto i dobilo ime.

Boka kotorska

Smeštaj u Boki kotorskoj, smeštaj u Herceg Novom, smeštaj u Igalu, smeštaj u Tivtu, smeštaj u Kotoru

Foto: Ggia, Zlatko, Brian Dell CC BY-SA 3.0,