Smeštaj u Budvi, Bečićima, Petrovcu

Budva

Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Područje oko grada, duž obale, čuvena je Budvanska rivijera, poznata po peščanim plažama i noćnom životu. Pored odmaranja ili šetanja pored mora, na obilazak Budve će vas izmamiti i Stari grad, koji među svojim uskim vijugavim ulicama krije brojne turističke atrakcije.

Iako rušen i obnavljan, izgled Starog grada ostao je netaknut. Oblikovali su ga Mlečani, a služio je kao utvrđenje gde su se stanovnici štitili od napada. Uzdignuta pozicija ovog dela grada omogućava posetiocima da uživaju u veličanstvenom pogledu na celokupnu okolinu, a lavirint ulica, gift šopovi, kafići i pekare, daju svemu tome dodatnu draž. Kada budete želeli da izađete iz ovog lavirinta u koji ste se upustili, moći ćete da zakoračite i na jednu od najljepših plaža u Budvi – Ričardovu Glavu. Citadela je deo Starog grada koji takođe morate posetiti. To je najviša tačka grada, izgrađena tokom V-VI veka p.n.e. Danas je ovo poznato gradsko pozorište, ali krije i brojne luksuzne stanove i apartmane koji se nalaze odmah ispod vidikovca.

BudvaOstrvo Svetog Nikole, ili kako ga lokalci nazivaju „Havaji”, predstavlja najveće ostrvo Crne Gore koje je ujedno i nenaseljeni lokalitet. Ime mu potiče od istoimene kapele koja se nalazi na njemu. Područje je koje obiluje brojnim uvalama, bogatom mediteranskom vegetacijom i peščanim, šljunkovitim i kamenim plažama. Ukoliko želite da posetite ovo ostrvo do njega je najlakše doći malim taksi brodovima, trajektima ili jedrilicama. Sveti Stefan je najupečatljivije područje na celom crnogorskom primorju. To je utvrđeno ostrvo, na kome je smešteno selo ukrašeno kamenim vilama iz 15. veka, pretvoreno u hotelsko odmaralište sa 5 zvezdica. Severno od Svetog Stefana, u brdima se nalazi manastir Praskvica, koji je naziv dobio po obližnjem izvoru vode koji karakteriše aroma breskve. Manastir je bio duhovna i politička stanica kuće Paštrovići i u njemu su se donosile značajne odluke i diskutovalo se o važnim temama i pitanjima. Na putu između plaža Ričardova Glava i Mogren nalazi se i poznata Statua Balerine, spomenik inspirisan tužnom legendom o devojci koja je čekala povratak svog verenika, ali nažalost nikada ga nije dočekala.

Poseta Budvi podrazumeva i neizostavno odmaranje na plažama. Budvansku rivijeru čini 12,5km dug pojas peščanih plaža na kojima gosti mogu da se opuste ili pronađu svoju avanturu. Od zadnjeg dela Slovenske plaže do Starog grada Budve proteže se poznato budvansko šetalište, odnosno popločana staza koja krije pijace, trgove, parkove, zone za rekreaciju, kao i kafiće i restorane gde predah uvek nađe veliki broj ljudi. Pored kupanja u moru, neki turisti vole da uživaju i u Aquaparku Budva, koji ima mnogo vodenih atrakcija, u rasponu od standardnih bazena do ludih tobogana koji će zabaviti i decu i odrasle.

Bečići su deo Budve koji je još 1935. godine osvojio Grand Prix nagradu u Parizu u kategoriji „Najljepša plaža u Evropi”. Ono što Bečiće čini posebnim jeste savršeno oblikovano kamenje koje krasi njihovu obalu. Pored neverovatnih 2km duge obale, voda u Bečićima je prepoznatljiva i kao najčistija u Crnoj Gori.

Petrovac se često opisuje kao jedno od najidiličnijih mesta na obali Crne Gore, a sve zbog plaža sa sitnim šljunkom i blage lekovite klime. Rimljani su na ovoj teritoriji nekada imali svoje letnje rezidencije i nazivali ga Lastva, dok je današnji naziv ostao u čast kralja Petra I Karađorđevića. Na kraju grada Petrovca nalazi se stara venecijanska Kastelo tvrđava, na čijim se zidinama najčešće odvijaju razne zabavne manifestacije. Na gornjoj terasi pruža se predivan pogled na Petrovac, a iznad tvrđave je i spomenik podignut u čast vojncima koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

Budva

Smeštaj u Budvi, smeštaj u Bečićima, smeštaj u Petrovcu

Foto: Bratislav Tabas – Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0,