Smeštaj u banji Gornja Trepča

Gornja Trepča

Na šumovitim padinama planina Vujan i Bukovik, a u kotlini reke Banje, nalazi se Atomska banja Gornja Trepča. Voda koja izvire u ovom kraju čuvena je po svojim lekovitim svojstvima, ali osim kao lečilište ova Banja je česta destinacija turista i zbog prelepe prirode, kulturno-istorijskih spomenika, ali i mira, tišine i svežeg vazduha koji njen položaj omogućava.

Ukoliko se odlučite na pešačenje i obilazak ove banje, nikako nemojte propustiti da vidite stare vodenice koje predstavljaju specifičnost, ali i etnografsku retkost ovoga kraja. Takođe, uputiti se i do crkve Presvete Bogorodice koja se nalazi u podnožju planina Vujan i Bukovik, gde ćete u porti crkve naići na vrlo dobar izbor šljivove prepečenice poznate kao „Šumadijska kraljica”.

Naravno, pored obilaska same Banje, možete organizovati i druge izlete, na primer do Čačka, Manastira Vujan, Ovčarsko-kablarske klisure ili mnogih drugih zanimljivih lokaliteta. Ukoliko se odlučite da posetite Čačak, nemojte propustiti da obiđete Rimske terme iz III veka p.n.e, galeriju i spomenik Nadežde Petrović, konak gospodara Jovana Obrenovića iz prve polovine XIX veka, ali i kuće vojvode Stepe Stepanovića i dr Dragiše Mišovića.

Gornja TrepčaU blizini Čačka je i Ovčarsko-kablarska klisura sa deset manastira i tri veštačka jezera – Parmenac, Ovčar Banja i Međuvršje, pa biste i u tom kraju mogli osmisliti svoj izlet, obogaćen interesantnim sadržajem. Takođe, možete otići i do manastira Vujan, koji se nalazi na padini istoimene planine, a na sredini puta između Gornjeg Milanovca i Čačka. U obilasku Gornjeg Milanovca možete posetiti i manastir Vraćevšnica iz 1431. godine, zadužbinu vojvode Radića Postupovića, poznatog junaka iz narodnih pesama pod imenom Oblačić Rade, a potom i Takovo, čuveno mesto gde je 1815. podignut Drugi srpski ustanak protiv Turaka.

U ovom kraju je i najviša planina Šumadije – planina Rudnik, na kojoj možete videti Ostrovicu, najbolje očuvanu vulkansku kupu u Srbiji sa ostacima istoimenog srednjovekovnog grada iz 1325. godine.

Ukoliko se odlučite da Atomsku banju posetite leti, nemojte zaobići ni tradicionalni događaj Kulturno leto, kada možete uživati u nastupima brojnih kulturno-umetničkih društava, muzičkih grupa, književnih večeri, pozorišnih predstava i slično.

Smeštaj u Gornjoj Trepči