Smeštaj na Kopaoniku

Kopaonik

Najveći planinski masiv i jedna od najposećenijih turističkih destinacija na teritoriji Srbije svakako je Kopaonik. Najviši vrh planine je Pančićev vrh sa 2017m nmv. gde je pozicioniran i mauzolej ovog čuvenog prirodnjaka. U okviru ove planine nalazi se veliki broj zaštićenih prirodnih celina obuhvaćenih Nacionalnim parkom Kopaonik, a tu se prostire i najveći skijaški centar naše zemlje.

Na Ravnom Kopaoniku, kako se još naziva najposećeniji deo ove planine, nalaze se skijaške staze pogodne i za početnike i za iskusne skijaše, pružaju se brojne trase kojima se može koračati samostalno ili uz pomoć stručnih vodiča, a za one koji vole izazov, ponuda je obogaćena i rutom za planinski biciklizam. Tu je, takođe, smešteno i samo središte njegovog turističkog centra, odnosno smeštajni kapaciteti, među kojima su brojni hoteli, apartmani, vile, odmarališta i planinarski domovi, ali i prateći sadržaji, sportski tereni, bazeni, teretane, bioskop, radnje, restorani i klubovi. Kao jedna od najvećih atrakcija ove planine je i zabavni park koji posetiocima nudi igrališta za decu i avantura park, vožnju kvadova, streličarstvo, adrenalinski zip-lajn i bob na šinama.

KopaonikUkoliko se odlučite za šetnju i obilazak NP Kopaonika, na samom njegovom ulazu naići ćete na Đorov most koji je često odredište turista, jer važi za zeleni predeo sa izuzetno čistim vazduhom, odličan za odmor i opuštanje. Na 7km od NP Kopaonik, među gustim četinarima je i Kadijevac, predeo koji turisti takođe vrlo rado koriste za uživanje i rekreaciju. Izletište Kozja glava, poznato je po istoimenim tradicionalnim julskim susretima, ali i mimo susreta je veoma posećen lokalitet. Barska reka krije impresivni vodopad koji se nalazi na 915 metara nadmorske visine, pa ni nju nemojte zaobići prilikom svog obilaska. Pored Barske reke, turisti rado posećuju i rezervate: Bele stene, Jankove bare, Jelak, Duboka, Gobelja

Pančićev mauzolej smešten je na najvišoj tački Kopaonika – Pančićevom vrhu. Građen je sredinom prošlog veka od kopaoničkog granita i kamena. Bio je oštećen tokom NATO bombardovanja 1999, pa rekonstruisan, ali je zadržao prvobitni izgled, jer je korišćen kamen iz istog kamenoloma. Spomenik Nebeske stolice nalazi se ispod Pančićevog vrha, gde su i ostaci nekadašnje crkve Svetog Prokopija, zaštitnika rudara. A svi koji dolaze na Nebeske stolice obavezno moraju posetiti i najviši vodopad u Srbiji – Jelovarnik, visine 71 metar, koji se nalazi na oko 4 km od ovog lokaliteta.

U okolini Kopaonika, u Dolini jorgovana, nalaze se i manastiri Studenica, Sopoćani, Ðurdevi stupovi, Gradac, ali i srednjovekovna tvrđava Maglič. Kada je lepo vreme najlepše je posete ovim krajevima povezati i sa splavarenjem Ibrom, što vam i preporučujemo. Takođe, tu je i vinska tura – obilazak Župe Aleksandrovačke, poznate po kvalitetnom vinu i rakiji, pa se trudite da i ovaj obilazak ne propustite.

Smeštaj na Kopaoniku

Foto: Dragan Babić, Creative Commons, Autorstvo deliti pod istim uslovima