Smeštaj na Zlataru

ZlatarZlatar se nalazi u jugozapadnom delu Srbije i pripada Dinarskim planinama. Bogat je šumom i pašnjacima, pogodne je klime i položaja, te se svrstava među planine sa izuzetnom turističkom vrednošću, na kojoj se može uživati u sportsko-rekreativnom, lovnom i izletničkom turizmu.

Okruženi borovom i brezovom šumom u zimskom periodu posetioci ove planine najviše se okupljaju na ski-stazi i uživaju u skijanju i drugim zimskim sportovima. Međutim, kako je planina bogata brojnim turističkim atrakcijama, veoma je posećena i leti.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

ZlatarPored mogućnosti da se uživa u mirnom odmoru i dugim šetnjama, sadržaja ima i za one koji vole zabavu, avanturu i provod. Drugi po veličini Adrenalinski park u Srbiji nalazi se upravo na Zlataru i predstavlja park koji od korisnika traži izdržljivost, hrabrost, višak adrenalina i avanturistički duh. Ukoliko volite ovakav vid odmora možete uživati i u planinskom biciklizmu. Pored vožnje asfaltiranim i makadamskim putevima, na raspolaganju je i nekoliko uređenih i obeleženih planinskih biciklističkih ruta koje vode sa Zlatara do jezera Uvac, do manastira Mileševa u Prijepolju ili pak sve do pešterske visoravni.

Ono što privlači najveći broj turista koji su u poseti ovom kraju svakako je kanjon reke Uvac. Zbog interesantnog pejzaža, bistre vode i mogućnosti splavarenja i foto-turizma, a ujedno i kao stanište beloglavog supa, ovo područje zainteresuje svake godine sve veći broj posetilaca. A ukoliko i vi krenete u ovom pravcu, obratite pažnju i na omanji zaseok Ušak, gde je priroda sagradila jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji – Ledenu pećinu. Ova pećina ima sistem dug više od 6.000km, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, sa dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima koji stvaraju neverovatne podzemne dvorce.

Kao turističke atrakcije ovoga kraja izdvajaju se i reka Lim i tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, nastala delimičnim potapanjem doline planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane. Zlatarsko jezero se nalazi na putu Beograd – Crnogorsko primorje i pored mesta za uživanje u šetnji i opuštanju, često je i mesto na kome se može zastati i napraviti pauza od napornog puta.

Etno selo Štitkovo je mesto koje takođe možete obići i gde možete predahnuti. Tu je očuvana prvobitna arhitektura sela i zadržani su najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarenja i proizvodnje oruđa. U svom obilasku ovog kraja možete otići i do Kalipolja, gde je na Ivanjdan, 1876. godine Srbija povela Javorski rat za nezavisnost i čijim se obeležjem odaje počast palim borcima. Možete posetiti i Trg vojvode Petra Bojovića, gde je postavljena bronzana skulptura u čast vojvode koji u stojećem stavu, u šinjelu, levom rukom pridržava sablju i odlučno gleda prema planini.

Ukoliko budete imali prilike obavezno probajte i čuveni Zlatarski sir, jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta koji se vekovima spravlja na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima podno Zlatara, u okolini Nove Varoši. Kažu da je naročito ukusan u Heljdopiti, koja je takođe specijalitet zlatarskog kraja, gde se heljda gaji i koristi kao zdrava, lekovita, ali i hlebna biljka. Osim za ishranu, heljda se ovde koristi i za proizvodnju jastuka i dušeka, kao punjenje za njih. Proizvodnja meda u zlatarskom kraju je takođe poznata, a med je ocenjen kao med odličnog kvaliteta, pošto je proizveden u prirodnom ambijentu brdsko-planinskog područja.

Pozivamo vas da pročitate predlog za organizaciju 6 dana odmora za pamćenje na Zlataru:
Zlatar – 6 dana odmora za pamćenje

Zlatar – smeštaj